fbpx

image (2)

Fumatul si infertilitatea

“Este adevarat ca una din cele mai obisnuite intrebari cuplurilor care consulta specialistul pentru infertilitate este daca fumatul joaca un rol nociv. Raspunsul este un mare DA si nu intimplator scoala de infertilitate franteza nu primeste cuplul pentru fertilizare in vitro daca unu din viitori parinti este mare fumator. Este deja demonstrat ca rezerva ovariana feminina(numarul foliculilor antrali) scade drastic cand femeia fumeaza. Ovarul este organul care tununul influenteaza mult si deja se stie o femeia care fumeaza un packet de tigari/zi are menopauza 3-4 ani mai devreme in medie.Dar si la barbat fumatul influenteaza fertilitate. Se stie ca mari fumatori prezinta mai frecvent oligo-astenospermii (numar si mobilitate scazuta a spermatozoiziilor)

Sfatul specialistului deci este clar Opriti fumatul, fertlitatea se amelioreaza si in general sunteti mai sanatosi!”, ne spune domnul Prof. Konstantinos Giatras

image (8)

Cu toate ca medicii spera sa-i convinga pe fumatori sa renunte la viciu si-i indeamna sa se priveasca atent in oglinda, se pare ca revistele glossy nu sunt de acceasi parere.

image (3)

Interzicerea fumatului si a campaniilor pentru modificarea comportamentului consumatorilor sunt doar o fatada pentru a ascunde satisfactia personala a acelora care cred ca au dreptul de a impune recomandari legate de sanatate, preferinte si valori sociale.

image (4)

Fumatul provoaca o serie de boli grave, precum cataracta, cancerul la plamani, probleme cu tenul, cu dantura. Acest viciu ne poate afecta viata din toate punctele de vedere.