Pentru că a început deja febra cumpărăturilor de Sărbători si pentru că domnițele încep frământarea de sine, de aluaturi si de carduri despre cum vor arăta: ele, cozonacii, pantofii, mobila din iatac, bucătăria, covoarele!
In ordine inversă, astăzi despre …
Ce înseamnă un covor persan de calitate și cum putem deosebi unul real, de unul fake?
Domnița de Alba a deznodat ițele și a găsit răspunsul.
Din start, vă spun! Covorul persan care face toți banii este cel lucrat manual, in Iran, restul sunt simple copii triste și ieftine. Hmmm… nimic ciudat! Există și prin jur câteva… umane.
În fine… revenind!
Spuneam că un astfel de covor, lucrat manual, cu un cost calculat la centimetru pătrat, poate să ajungă și la câteva mii de euro. Dar nu neaparat, puteți avea surpriza sa gasiti la un colectionar de covoare, care merge si le cumpara direct de la cei care le realizeaza, covoare veritabile la prețuri chiar mai mici decat cele din magazinele de serie.
Valorificați aceasta perioadă a reducerilor, puteți face achiziții cu adevărat valoroase la prețuri foarte rezonabile!
Important de știut este că un covor persan adevărat este cel făcut din lână, matase sau casmir. Piața este invadată de astfel de piese de decor care sunt confecționate din fibre sintetice, precum nylonul.
Iranul este, de departe, regatul covorului oriental, insa puteți avea in vedere si țari de proveniență precum Maroc, Turcia, Kazahstan, Pakistan, etc. Fiecare dintre acestea au zone cu tradiție si au anumite combinații de culori si motive definitorii.
Bazarele pline cu astfel de creații își așteaptă clienții, în general turiști care tranzitează zona. Prețurile pot începe de la câteva sute de euro și pot ajunge până la 2000 sau 4000 de euro, inclusiv transportul. Și, ca să vorbim punctul și aplicat, iată un exemplu concret. Covorul Yagchibedhir, cu un preț care trece de 3000 de euro, este mândria producătorilor. “Lâna folosită este originală, de la oi în viață. Există cinci culori diferite de lână naturală în Turcia, iar în covoarele Yagchibedhir se folosesc patru dintre ele – negru, alb, gri și maro. Avem și oi cu lână rosiatică, dar nu folosim acest tip de lână la covoarele noastre”, explică aceștia.
Cum se verifică autenticitatea unui covor persan?
Raspuns: Nu o puteti voi verifica, la modul concret. Din nefericire, o simpla eticheta “covor persan manual” nu va pune intotdeauna la adapost, insa o eticheta ca cea de mai jos, da!
“Întotdeauna verificați dosul covorului. Întrebați câte noduri sunt pe centimetrul pătrat și cereți să vi se arate câte un exemplu din fiecare. De regula, cu cât mai multe noduri pe centimetrul pătrat, cu atât mai bine. Și cu atât covorul va fi mai scump”,
Ce puteți face însă, este sa apelați la o sursa credibilă, cu notorietate in acest domeniu, al covoarelor nobile. Din fericire, nu exista riscul de a vă încurca in alegeri, in Romania există foarte puține opțiuni. Galeria Buhara este, fără doar si poate, “autoritatea” in această materie.
Cu drag si drac,
a voastră Domnița