fbpx

Despre regula celor patru ”C”, ciocolată neagră și caviar

În această viață, sunt trei lucruri de care nu mă voi sătura niciodată: retreat-urile în Conacul meu preferat, din Sighișoara, pufuleții cu ciocolată, pantofii Valentino și… diamantele galbene. Observați că sunt patru, da? Bine… ar mai fi câteva, dar cufărul Domniței este bine păzit de cele trei maimuțe roz, dintre care una mă asistă în scrierea acestui articol.

Revenind la pufuleți, trebuie să vă spun că ADOR în așa măsură diamantele… încât îmi este imposibil să vă fac recomandări ca atare, fără a vă învăța ABC-ul acestor pietre, sau mai bine spus C-urile… cele patru. Nu C-ul meu zilnic, de la Vitamin Aqua, ci cele patru C-uri esențiale pe care le vom detalia împreună, astăzi.

1. CE să cumperi

2. CÂT să cumperi

3. CÂND să cumperi

4. DE LA CINE să cumperi

Nu îți alege diamantele între două telefoane sau între un film și o porție de cartofi prăjiți, ci acordă-ți puțin timp pentru a vizita un boutique specializat care îți oferă confortul și consultanța unor seniori cu expertiză.

Mare sau mic, un diamant va spune întotdeauna povestea ta… chiar și atunci când porți o simplă pereche de teniși și un tricou alb.

Regula celor patru ”C”

Claritate –

Niciun diamant nu este perfect. Numărul ideal de intruziuni pentru un diamant este… ei bine, cât mai puține. De fapt, claritatea indică puritatea diamantului. Majoritatea diamantelor disponibile pe piață sunt catalogate de la IF la SI.

Incluziunile sunt dificil de observat utilizând o mărire de 10x, în lumina bună, şi nu sunt vizibile cu ochiul liber. Toate diamantele clasificate între IF şi SI ar trebui să fie strălucitoare şi să nu sufere nicio pierdere vizibilă din strălucire prin claritatea redusă.

Culoare –

This slideshow requires JavaScript.

 

Un diamant poate împărţi lumina într-un spectru de culori (ca o prismă). Culoarea într-un diamant acţionează ca un filtru şi diminuează spectrul de culori emise. Mai puţină culoare în diamant înseamnă o gradare mai bună.

Grila de clasificare variază de la D, care este complet incolor, la Z, care este o culoare galben pal sau maro. Diamantele care sunt “incolore” (graduate D, E sau F) sunt foarte rare şi au preţuri premium.

Doar un senior consultant poate face distincţia între clasificări!!!

Cut –

This slideshow requires JavaScript.

Aici lucrurile devin si mai complexe: este vorba de lumină, geometrie de mare finețe, proporții, echilibru! Acestea sunt efectele unei tăieturi perfecte. Mizează pe pasiunea și priceperea acumulată de generații, în cazul manufacturilor artizanale. Îți vor oferi mereu un plus față de brand-urile de masă.

Dacă un diamant este tăiat în proporții corecte, lumina trebuie să se întoarcă prin partea de sus a acestuia. Dacă este superficială, lumina se pierde prin partea de jos a pietrei. Dar, din nou, doar specialiștii îți pot vorbi avizat despre acestea și crede-mă, sunt atât de prețioase aceste informații.

Tăierea este descrisă prin următoarele grade: Ideal, Excelent, Foarte bine, Bine, Rezonabil, si Prost/Neacceptabil.

Carataj –

This slideshow requires JavaScript.

Un carat este împărțit în 100 de puncte – un diamant care este ½ de carat este, de asemenea, de 50 de puncte. Greutatea în carate afecteaza preţul unui diamant mai mult decât orice alt factor din cele 4 „C.”

Un diamant care este de două ori cât dimensiunea unui alt diamant, poate fi la un preţ de mult 4 ori mai mare. Nu compara două diamante de aceeași mărime pentru că asta nu înseamnă că au și același număr de carate.

Diamantele care au peste două carate sunt mai rare, acestea făcându-le și mai valoroase.

Totuși, nu-l judeca prea aspru dacă numărul de carate nu este … > 2 🙂

Aceste pietre nu trebuie privite ca o cheltuială, ele sunt o investiție sigură atât pentru viitorul tău cât și al copiilor tăi. Și da… și TU îți poți permite un diamant.