fbpx

Da, până și Kim Kardashian a purtat vintage! Dar știți ce înseamnă de fapt acest termen?

 

Deși originea acestui termen vine din oenologie, știința care se ocupă cu studiul vinurilor, cuvântul ”vintage” a reușit să intervină cam în toate domeniile… chiar și în modă. Dacă despre vinuri se spune că sunt vintage abia după ce au petrecut un timp considerabil în crame, în materie de haine… lucrurile stau puțin diferit.

Spunem despre o ținută că este vintage atunci când a trecut de ”vârsta” de 20 sau, conform unor surse, chiar de 50 de ani.

Deși nu este deloc corect, multe dintre voi folosiți acest termen chiar și atunci când vorbiți despre haine second-hand. Chiar dacă poate reprezenta o investiție destul de mare, o ținută vintage de designer își va merita de fiecare dată prețul. Bineînțeles, dacă o alegeți pe cea potrivită  🙂

Una dintre cele mai cunoscute piese vintage este rochia purtată de Audrey Hepburn, în pelicula ”Breakfast at Tiffany’s”. Aceasta a fost vândută la licitație la prețul de 462.000 de lire sterline. Ce nu știți voi, însă, este faptul că rochia purtată de superba actriță nu este cea creată de Givenchy, ci de câștigătoarea a opt premii ”Academy Awards-Best Costume Design”, Edith Head. Pentru că rochia inițial creată pentru Audrey avea un șliț (o despicătură pe picior), considerată deplasată de producătorii filmului, aceștia i-au cerut lui Edith să o refacă. Piesa a fost distrusă imediat după terminarea filmărilor, în timp ce rochia Givenchy a fost păstrată în arhiva lor privată.

4,6 milioane dolari a scos din buzunar persoana care a licitat, în 2011, rochia purtată de Marilyn Monroe, în filmul ”The Seven Year Itch”.

Dar, fetelor, nu vă speriați atât de ușor! Nu este ca și când trebuie să munciți toată viața și să faceți economii pentru a vă achiziționa o piesă vintage. Asta ar spune și Julia Roberts despre rochia vintage Valentino, purtată pe covorul roșu al Premiilor Oscar, în anul 2001. Actrița spune că a găsit piesa într-un magazin second-hand și că a fost una dintre cele mai frumoase rochii pe care le-a purtat vreodată.

Jennifer Lopez – rochie Valentino

Asta spun criticii de modă de peste ocean și despre rochia verde aleasă de Jennifer Lopez, ”culeasă” tot dintr-un magazin vintage. A fost o ținută foarte apreciată, la vremea respectivă.

Kate Moss – Christian Dior, Renee Zellweger – Jean Desses, Nicole Kidman – Loris Azzaro … all vintage outfits!

Nu trebuie să intrați în panică și nu trebuie să începeți să cumpărați cât mai multe piese vintage, fie ele rochii… fie accesorii. Este important ca modelul cumpărat să vi se potrivească atât acum, cât și peste mulți ani de acum încolo 🙂

Dacă sunteți pasionate de fenomen trebuie să vă puneți pe căutat. Și nu vă opriți până nu găsiți piesa perfectă, de lângă care nu veți mai putea pleca.

Eu așa fac 🙂