TOATA LUMEA VREA IN VOGUE…
Citesc amuzata un titlu promitator: “Irina Shrotter pentru a doua oara in Vogue… a fost remarcata de celebra publicatie” WOOOW. Ma asteptam la un pictorial sau MACAR la recomandarea catorva produse apartinand brandului. In fond ar fi fost o mandrie si o bucurie pentru toti romanii! Dezamagirea vine insa, inevitabil, in momentul in care accesez link-ul…
De fapt atentia deosebita de care, chipurile, se bucura aceasta, era includerea, alaturi de ceilalti participanti la Berlin Fashion Week, in paginile dedicate evenimentului… De subliniat faptul ca vorbim despre Vogue Germania, evenimentul fiind Berlin Fashion Week… CONCLUZIE: MULT ZGOMOT PENTRU… NIMIC!
Ma asteptam la alte strategii de promovare de la un brand cu o asemenea forta financiara. Sau nu…
Sa-mi fie invatatura de minte si sa nu ma mai entuziasmez degeaba…
Despre Irina Shrotter, razboiul saptamanilor modei & more veti afla insa mai multe intr-un alt episod…
Romania este cu siguranta tara cu cei mai multi “creatori de moda” pe metru patrat monden. Oricine simte brusc “fiorul” inspiratiei paseste sigur in galeria “exclusivista” a “marilor” nume promovate constiincios exclusiv pe baza achitarii unui onorariu PR-istic.
Foste amante de profesie, “manechine” cu scoala vietii, femei intretinute ale caror “creatii” ar provoca o criza nervoasa celui mai pacifist si deontolog specialist, devin subit “puncte de referinta” si sunt preaslavite necontenit in media atat de generoasa… Pentru ca, de ce sa ne ascundem dupa deget, este comod, revigorant si chiar extrem de profitabil sa scrii vorbe alese, folosind termeni a caror proprietate evident, nu o ai.
Departe de a fi un subiect nou, tema in discutie are o componenta cat se poate de actuala.
Poate acum mai mult decat oricand era nevoie de o voce care sa fie auzita. Poate acum mai mult ca oricand PUTEM, VREM si VOM schimba ceva.
PENTRU CA AVEM CU CE. Urmaresc de ceva vreme acest fenomen, ii cunosc “subtilitatile” si “nevralgiile”. ACESTA ESTE MOMENTUL IN CARE POT, VREAU si VOI schimba ceva.
ORA DE SEMANTICA
CREATOR – un termen atat de lesne atribuit, provenit din frantuzescul “createur”, termen asociat de catre francezi designerilor care activeaza in moda. In aceasta limba termenul “createur” este folosit in sensul in care englezii, nemtii si americanii folosesc “designer”. Termenul “creatore” se regaseste si in italiana, cu acelasi sens.
IN NICIUNA DINTRE ACESTE LIMBI NU EXISTA UN ALT TERMEN PENTRU A DESCRIE ACEASTA PROFESIE. Nu exista deci nici o diferentiere intre “creator” si “designer”. In Romania suntem martorii unui fenomen extrem de interesant: preluarea a doi termeni din surse diferite pentru a descrie acelasi subiect. Aceasta preluare a creat necesitatea definirii celor doi termeni in sistem propriu. Un sistem care a nascut o pleiada de “monstri sacri”.
Cautam o jusificare logica si pertinenta si ne lovim de eterna placa a limbii ca organism viu. Nu dragii mei, nu limba moale si fina a celor ce scriu aceste ineptii, ci evolutia continua, transformarea dulcii limbii noastre romanesti. Pentru ca, nu-i asa, “limba dulce mult aduce”!
Incercam totusi o departajare logica, corecta si facem distinctia intre BRAND si DESIGNER. Orice absolvent al unei facultati cu profil de design( design, moda, arhitectura) care “functioneaza” ca designer in cadrul unei firme proprii sau apartinand unei alte parti ESTE DESIGNER. La fel cum orice absolvent de Drept care promoveaza examenul de Barou si “functioneaza” intr-un cabinet de avocatura in limita si pe baza pregatirii sale ESTE AVOCAT. Nu toti designerii reusesc sa construiasca branduri, asa cum nu orice brand are in spate un singur sau acelasi designer.
Mergand pe aceeasi linie, nu orice producator este brand… Dar aceasta este o discutie mult mai ampla si necesita un topic separat…
Zeci de nume profund insignifiante, saptamani ale modei paralele cu cele oficiale, publicatii ridicate la rang de “biblii”.
PENIBIL BY ZIARUL RING:
“Şi totuşi există creatori de modă în România… Printre cei care s-au remarcat de-a lungul anilor în postura de creator de modă se regăseşte şi Irina Schrotter, care a obţinut multe distincţii internaţionale, având şi numeroase prezentări de modă şi câteva colecţii în colaborare cu Andreea Raicu. De asemenea, Dana Budeanu a schimbat cu succes imaginea mai multor vedete, printre care Mihaela Rădulescu, Andra şi Corina Bud, şi a lansat o linie vestimentară proprie. Şi Cosmina Englizian a reuşit recent să intre în Cartea Recordurilor după ce a accesorizat o rochie de mireasă cu 55.000 de cristale şi perle de la Swarovski.”
Daca tot dam nume hai sa o facem corect si argumentat. Doina Levintza, Venera Arapu, Maria Lucia Hohan, Dinu Bodiciu, si da, Mihai Albu. O lista pe care in curand il putem include si pe Dorin Negrau. Oameni ale caror piese care au aparut in Vogue, care imbraca vedete internationale si care au studii in spate. Oameni care participa la saptamanile modei REALE. Oameni care sunt mandri sa se numeasca DESIGNERI. OAMENI CARE AU CONSTRUI BRANDURI ci care niciodata, nicio secunda macar nu si-au arogat titlul de creator.
Articole de acest gen demonstreaza INCA O DATA lipsa de pregatire si de o minima documentare a celor ce le scriu. Articole de acest gen distrug sperantele a sute de absolventi de facultati de specialitate care primesc lectia dura a ratingului. De aceea acesti oameni parasesc Romania si isi cauta un sens peste hotare. Ne exilam talentele si promovam MINCIUNA, IMPOSTURA, BANUL.
Sa va fie rusine, dragii mei.
O noua zi, o noua surpriza…
IMI SCAPA MIE CEVA?
Ma intreb cum apar aceste titluri…
Ca si ieri, cand m-am trezit cu Dana Savuica aparuta din senin in toata povestea, astazi aflu ca am “dat de pamant” cu unii si cu altii.
Nu are nicio legatura ce pareri am in legatura cu subiectii mentionati de ziarul ring(tar) pana in acest moment eu neexprimand o opinie in acest sens, ci NEMULTUMIREA in ceea ce priveste “omiterea” unor nume cu adevarat importante.
Pana in momentul in care voi face publice declaratii fiind subiectul in discutie, consider o deturnare de la scopul initial si profund calomnioase acuzatiile conform carora as fi “dat de pamant” cu cineva, aceasta nefiind o abordare care sa ma caracterizeze.
“Iulia este de părere că designerii de la noi din ţară nu se pot numi creatori de modă şi puţini îndeplinesc acest rol. Fashon editorul susţine cu tărie că designeri precum Dana Budeanu, Cosmina Englizian sau Irina Schrotter nu au realizat nimic spectaculos, iar asta pentru că ţinutele lor sunt purtate doar în România. Vedetele internaţionale fiind îmbrăcate de adevărate nume din lumea modei. Mai mult, Iulia Albu mai susţine că niciuna dintre creaţiile designerilor de la noi nu a apărut pe coperta unei publicaţii de modă.” – UNDE ANUME AM FACUT ACESTE “PRECIZARI”?
Este jignitor sa imi fie redus un rationament argumentat la cateva randuri “sintetizate” evident aleatoriu, “adjustate” fundamental de o gandire profund necultivata in acest domeniu si prezentate ca apartinandu-mi. Asta da, este PENIBIL!
Precizez ca nu am intrat in niciun razboi cu DESIGNERII din Romania multi dintre ei fiind alaturi de mine in acest demers.
NU CAUTATI victime inchipuite.
Din pacate pentru multi vocea mea devine din ce in ce in ce mai puternica. Iar cei care sunt langa mine din ce in ce mai numerosi.
PUNCT. Pentru moment…
Kiss, kiss, kisses!
Flapper Girl